top of page
IMG_4370_edited.jpg

Psychosociale Therapie

Psychosociale therapeuten kunnen je helpen bij verschillende klachten, problemen of vraagstukken, waaronder: angsten, fobieën, depressie, onzekerheid, stress of trauma’s. 

Verder kunnen lichamelijke klachten, zoals tremoren, hyperventilatie, vastzittende spieren, migraine, buikpijn en rugpijn, ook soms het gevolg zijn van psychische klachten. Het is goed om dat wat gestagneerd is weer in beweging te gaan brengen, op een wijze die voor jou passend is, in jouw tempo. 

​

In de therapie sta jij, met jouw hulpvraag centraal. Samen gaan we op zoek naar de belemmerende gedragspatronen en dieper liggende blokkaden, op een manier, die voor jou, voorbij de weerstand gaat, anders lukt het namelijk niet. Therapie vraagt moed en ook geduld.  

​

Essentieel vind ik het dan ook, dat de antwoorden uit jezelf komen i.p.v. dat een therapeut (of iemand anders) je iets aanpraat. Ik geloof dat therapie, alleen werkt wanneer het op de persoon zelf is afgestemd; jouw tempo, jouw manier van met dingen omgaan, jouw motivatie. Ik als therapeut kan een methode voorstellen aan je, waarvan ik het idee heb dat het op dat moment het beste voor jou zou werken en wanneer je daar ja op zegt, dan gaan we samen op zoek. 

Wanneer de methode eventueel niet “werkt”, dan vind ik het belangrijk dat ik kan terugvallen op mijn kleurenpalet en met jou kan werken op een andere, meer doeltreffende manier. 

​

Op onderzoek gaan, kijken naar wat er komt, vanuit jouw vraag, is een proces wat we samen doen, neutraliteit vanuit mij, is daarin belangrijk, ook aan jou de uitnodiging om vanuit het ‘gezonde’/ sterke/ observerende deel, te kijken naar je proces, naar dat wat er gebeurd. 

​

In sessies kan ik soms meer, soms minder begeleiden. Het voelt weleens alsof ik een vroedvrouw ben; het kind wordt toch wel geboren. Echter hoe, waar, wat, zijn de dingen die enorm van invloed zijn. Een veilige omgeving, sfeer en bedding staan hierin centraal. Het is essentieel dat het gezonde stuk, sterk genoeg is om dat wat verdrietig is, rouwt, getraumatiseerd is, kan dragen. Opdat er geen nieuwe wonden geslagen worden. Om jou daarmee te helpen, dat is mijn werk. 

​

Psychosociale therapie omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen/therapieën, die ingezet worden waarmee mensen hun houding en perspectieven naar het leven toe kunnen verruimen. Het probleemoplossend en zelfhelend vermogen van de cliënt wordt geactiveerd. Hierdoor zal de veerkracht en kwaliteit van leven toenemen.

​

Denk dan bij mij aan de volgende therapieën:

✿ Rebirthing/ademtherapie 

✿ TRE oftewel tension and trauma releasing excercises

✿ Systeemtherapie:

Opstellingen waaronder familie- opstellingen, opstelling van het verlangen, dramadialoog, tijdlijnen, vicieuze cirkel etc.

​

✿ Lichaamswerk:

Oefeningen gericht op het verhogen van je lichaamsbewustzijn, het (door)voelen en kunnen verbinden met je lichaam, emoties e.d. Deze komen bijv. uit de yogatraditie, qi gong, feldenkrais, body releasing excercises en andere therapievormen. 

 

✿ Het parafantengesprek

✿ Werken met deelpersonen / archetype

✿ Tekeninganalyse 

✿ Visuele oefeningen (visualisaties) en affirmaties 

✿ Verschillende gesprekstechnieken waaronder de Innerlijk kind dialoog

✿ Neuro Linqiustic Programming en Rationeel Emotieve therapie

✿ EFT; Emotional Freedom techniques

✿ Ayurvedische massage

✿ Voetreflexologie

✿ Werken met Bachbloesems

✿ Holistic Pulsing

✿ Jin Shin Jyutsu

Uit al deze technieken en methoden haal ik wat er op dat moment het beste werkt voor jou en in overeenstemming met jou.

​

Ik richt mij niet op een specifieke doelgroep, echter zie ik dat ik gevraagd wordt om te werken met mensen, die getraumatiseerd zijn, ergens in hun leven. Dit kan ook fysiek zijn. Bijvoorbeeld een mensen met tremoren/parkinson, veel vrouwen middenin of na een chemo-traject, een man met MS, mensen met migraine. Ik ben naast therapeut, ook nog steeds werkzaam als verpleegkundige. Dus voor mij is die stap ook logisch.

​

Een psychosociaal therapeut zal je stap voor stap beter leren kennen en je situatie goed in kaart brengen en er naar te streven, samen met jou de problemen, oorzaken en oplossingen te verkennen. Meestal zijn er meerdere sessies nodig, ook al kan een individuele sessie ook veel brengen. Het moet (voor zover ik dit woord wil gebruiken) behapbaar zijn. Verlichting bieden i.p.v. schaden is essentieel! 

bottom of page